Ågren

Har känt mig lite nere de senaste dagarna. Vet inte riktigt vad det beror på men så här blir det ibland. Ända sedan jag gick igenom min stora Livskris för några år sedan så kommer ångesten och knackar på lite då och då. Som tur är känner jag igen symptomen och känner att jag har lyckats skaffa mig en liten verktygslåda som hittills har funkat riktigt bra.

Skulle vilja beskriva känslan först. Den är som en isbit som ligger och vibrerar i magen. Ungefär som när man är nervös, fast utan anledning. En oro. Med det kommer en slags otäck mättnadskänsla som gör det svårt för mig att äta. Till och med mina favoriträtter känns tröga att få ner och jag hittar ingen glädje i det jag gör.

Förr brukade jag dra mig tillbaka när det här hände och jag tror att det var det som till sist fick mig att uppleva Depressionen med stort D. Allt, precis allt, förlorade sin mening och jag hade jättesvårt att komma ur sängen om morgnarna. Som tur var hade jag min polare som snabbt förstod vad som skedde och eftersom hon själv gått igenom något liknande kunde hon hjälpa mig på ett fantastiskt sätt. Så nu vet jag att ringa henne när det känns lite tungt och otroligt nog så händer det alltmer sällan. Som ett munsår som en gång i tiden var förjävligt och som allt eftersom åren går blossar upp med större och större mellanrum.

Det här är vad min kompis lärde mig, och jag hoppas verkligen att den här listan kan hjälpa någon därute som kanske känner som jag.

  • Dela med dig. Spelar ingen roll om du ältar, ju mer du kan ventilera desto snabbare går det bort.
  • Träna. Strunta i den lilla rösten som vill vägra, gör det bara!
  • Ät men drick inte. Stoppa i dig nyttiga grejer även om du inte är hungrig och nudda inte ens vid alkohol!